BREKEND: Gyseling by Nederlandse nuusuitsaaier NOS [met beelde!]

Fotomonage van die aanhouding (Foto: NOS/YouTube)

In Nederland is ‘n gewapende man die studio’s van die nasionale nuus-uitsaaier NOS in Hilversum binnegedring. Dit het hy kort voor agt uur gedoen, op die oomblik dat die aand se nasionale nuus sou begin. Na minder as ‘n sekonde uitsaai, het die omroep oorgeskakel na die storingsein. Ek het op daardie oomblik vir die televisie gesit en gewag op die nuus, wat nie gekom het nie.

Die dader, ‘n 19-jarige gewapende man, het met ‘n bewaker op die redaksie gekom en hy het sendtyd geëis. Sy wapen was ‘n pistool met demper.

Toe die gewapende man binnegekom het, het hy ‘n brief vir die redaksie gegee, waarin hy dreig hy gaan verskillende doele opblaas in Nederland as sy eise nie ingewillig word nie. Hy wou in die NOS Journaal, wat regstreeks uitgesaai word, dinge sê.

Brief van die gewapende man. (Foto: De Telegraaf/NOS)

 

Hy is daarna na ‘n leë studio gelei, terwyl hy na die uitsaaistudio wou. Ondertussen het talle redaksielede die polisie se noodnommer gebel en het die polisie, gesien die gebeurtenisse by die Franse weekblad Charlie Hebdo, die laagste noodsituasie-toestand uitgeroep. Toe het dit in die leë studio gebeur:

‘n Tegnikus het die mikrofoon van die gewapende man aangesit, die kamera aangesit en die noodsaaklike verbinding met die regiekamer tot stand gebring. Die gewapende man en die tegnikus het so bietjie gepraat. Ondertussen het die ander redaksielede die gebou verlaat en het die polisie die gebou binnegekom. So paar minute later het die polisie die aksie beëindig:

Dit was nie sommer ‘n nuusredaksie van enige uitsaaier nie. Die NOS is die onafhanklike stigting wat die nuus op die Nederlandse staatstelevisie uitsaai. En die staatstelevisie se belangrikste oomblik is die NOS Journaal van 20:00 uur. En juis dit was die gewapende man se doelwit. Miljoene mense, gemiddeld tussen 2 en 5 miljoen mense kyk dié nuusprogram daagliks. Verseker as die nuus voor top programme soos Wie is de Mol (op Donderdag, 2 miljoen kykers) of Boer Zoekt Vrouw (op Sondag, 5 miljoen kykers) uitgesaai word.

Hoewel die gyseling na 10 minute verby was, het die probleme pas begin. Omdat die NOS die land se nooduitsaaier is, is dit darem baie goed beveilig. Dit is die bes beveiligde redaksie in die land. En juis omdat die gebou so goed beveilig is, is in dieselfde gebou ook die regiekamers vir die televisiekanale van die staatstelevisie. Dus toe die gebou ontruim moes word, het die Nederland se drie nasionale TV-kanale een-vir-een begin uitval.

En die kommersiële TV-stasie RTL4, wat ook oor ‘n belangrike nuusredaksie beskik, het geweier om ‘n nooduitsending te begin uitsaai, omdat die kanaal se top sepie, Goede Tijden, Slechte Tijden (daagliks 2 miljoen kykers) nie wou onderbreek nie.

Pas vanaf 20:50 kon die uitsendings weer hervat word, vanaf buite die regiegebou. Die regstreekse program Foto De Jong, wat eintlik om 20:30 op NPO2 sou begin, het eers om 20:50 begin, toe daar weer regie oor die kanale was. Eweneens het die NOS ‘n paar minute later ‘n noodprogram begin uitsaai op NPO1, vanuit die parlementêre studio in Den Haag.

Ondertussen is die program Nieuwsuur, ook van die NOS, op NPO2 (om 22:00 uur) geskrap en word daar die hele aand ‘n noodnuusprogram van die NOS op NPO1 uitgesaai. Dit gebeur dus nie vanuit Hilversum nie, maar uit Den Haag.

Ondertussen het baie mense op Twitter gegrap of dit ‘n aksie van die ‘Mol’ was. Die Mol is die persoon in die TV-program Wie is de Mol, wat om 20:30 uur op NPO1 sou begin. Die ‘Mol’ moet span-speletjies in die program ontwrig sonder homself te verraai. En laat nou net een van die NOS se aanbieders hierdie seisoen ‘n kandidaat in Wie is de Mol wees…

Gee kommentaar!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s