Redakteursnota: SAUK-besluit kan swartste dag vir Afrikaans nóg veroorsaak

Die SAUK se hoofkwartiere in die Uitsaaisentrum in Johannesburg (Foto: Mike Powell / Wikimedia Commons)

Ongeveer ‘n miljoen Afrikaanssprekendes sal die toegang tot televisieprogramme in hul taal verloor weens die besluit van die Suid-Afrikaanse Uitsaaikorporasie (SAUK) om die meeste Afrikaanse programme – inklusief die Nuus om 7 – vanaf SABC 2 na SABC 3 te skuif.

Die skuif moet per 14 Julie – na die einde van die FIFA Wêreldbeker Sokker – ingaan.

Die probleem is dat SABC 3 se sein minder wyd versprei word. So word SABC 3 se sein in die Noord-Kaap deur slegs 1 uitsaaitoring (in Alexanderbaai) uitgesaai. Die ander 13 uitsaaitorings in die Noord-Kaap saai nie SABC 3 se sein uit nie.

SABC 2, wat tans die meeste Afrikaanse programme uitsaai, word deur alle uitsaaitorings in die Noord-Kaap uitgesaai en het selfs ‘n beter dekking as SABC 1, wat deur 5 van die 14 uitsaaitorings uitgesaai word.

Dit beteken dat ongeveer ‘n half miljoen Afrikaanssprekendes in die Noord-Kaap die toegang tot televisie in hul taal sal verloor.

Die Wes-Kaap wat aansienlik meer Afrikaansprekendes tel as die Noord-Kaap, word ook hard getref. Die amper alle uitsaaitorings saai SABC 2 se sein uit, terwyl ongeveer 65% van die uitsaaitorings SABC 3 uitsaai. Dit beteken dat die aantal uitsaaitorings in die Wes-Kaap wat Afrikaanse programme uitsaai van 43 na 30 sal daal.

In die Oos-Kaap is die voetspoor van SABC 3 ook aansienlik kleiner. Waar 37 uitsaaitorings SABC 2 uitsaai, saai slegs 21 die sein van SABC 3 uit. En ‘n heel klompie van die torings wat nie SABC 3 uitsaai nie, staan juis in die westelike deel van die Oos-Kaap, waar Afrikaanssprekendes in die meerderheid is. So saai die uitsaaitorings in byvoorbeeld Willowmore en Burgersdorp geen SABC 3 uit nie.

In totaal sal die aantal uitsaaitorings in die Noord-, Oos- en Wes-Kaap wat Afrikaanse programme uitsaai daal van 94 na 52.

Omdat die 3,6 miljoen Afrikaanssprekendes in die gebied nie eweredig versprei is nie – danksy die bestaan van stede en dorpe, sal ‘n realistiese skatting sê dat ongeveer ‘n miljoen Afrikaanssprekendes die toegang tot televisieprogramme in hul taal sal verloor.

Wat besef moet word, dat hierdie Afrikaanssprekendes geen ander toegang tot media het nie, omdat hierdie mense dikwels te arm is om ‘n koerant te koop en geen toegang tot internet kan bekostig nie.

Dit is absoluut skokkend dat die SAUK so’n besluit neem. Dit is dalk – die transformasie van skole, universiteite en publieke ruimtes ten spyt – die swartste dag vir Afrikaans nóg.

Die redaksie van Die Afrikaanse opinieplatform vra die SAUK dringend om sy besluit te herroep.

Wysiging: Die SAUK ontken hy het besluit om sy Afrikaanse programme na SABC 3 te skuif. Die redaksie van Die Afrikaanse opinieplatform wys daarop dat die Nuus om 7 hierdie week van SABC 2 na SABC 3 sou skuif. Dit het egter nie gebeur nie, maar die program het bloot verdwyn, ten spyte van die aangekondigde skuif. Dit beteken dat ons moet wag tot 14 Julie om te sien wat die ontkenning en beloftes van die SAUK werklik werd is.

Gee kommentaar!

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s